top of page

WAT IS PILATES

Pilates: wat en waarom?

  • Meer kracht

  • Een mooier postuur

  • Een gezondere houding

  • Een beter evenwicht

  • Een betere flexibiliteit

  • Een betere concentratie

  • Een betere coördinatie

  • Een betere bloedcirculatie

  • Een betere ademhaling

  • Een slanker lichaam

  • Stressreducerend

Pilates is een "bewegingssysteem" dat werd ontwikkeld om het lichaam terug in balans te brengen. Tijdens de oefeningen gebruik je je ganse lichaam, met veel lengte, controle en aandacht.

Het is zowel een  fysieke als mentale training die je kracht, flexibiliteit, evenwicht en coördinatie verbetert, alsook stress wegneemt, concentratie verbetert en algemene gezondheid ten goede komt.

Dankzij Pilates wordt je volledige lichaam sterker, stabieler en leniger, krijg je een betere en vooral gezondere houding en worden rug, schouder en nekklachten aangepakt. Pilates is efficiënt voor je manier van bewegen in andere sporten alsook in het dagelijkse leven. Er wordt ook gewerkt op ademhaling en concentratie waardoor stress vermindert en je je algemeen beter voelt en er beter uit ziet.

Pilates is zoveel meer dan enkel "coretraining"!

"Stretchen, met kracht en controle."

(J. Pilates) #stretchstrengthcontrol

Pilates: voor wie?

  • Je hoeft helemaal niet lenig te zijn om Pilates te kunnen! Van Pilates word je lenig!

  • Jong, oud, man, vrouw, sterk, zwak, ... Doe PILATES, het werkt!

De mate waarin de 6 Pilates 'principes' worden toegepast kan voor elke persoon anders zijn. Elk lichaam is anders en iedereen heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Pilates is voor iedereen: groot of klein, sterk of zwak, topsporters of mensen in revalidatie, zwaar of licht, stram of lenig, .. het heeft z’n effect voor iedereen en de oefeningen kunnen aangepast worden indien er bepaalde blessures of moeilijkheden zijn. Ook voor zwangere vrouwen is Pilates mogelijk. Heb je bepaalde blessures, ben je zwanger, zit je met een vraag of jij wel of niet klaar bent voor Pilates? Wil je jonge dochter ook eens Pilates proberen? Contacteer mij gerust! 

Bovendien werd Pilates uitgevonden door een man, dus het is absoluut ook voor mannen! 

"Verandering gebeurt door beweging en beweging werkt helend."

(J. Pilates) #strongereveryday

De 6 Pilates 'principes'

Doorheen de Pilates oefeningen komen telkens de zelfde 6 “principes” terug:

1. ADEMHALING

Ademen is van levensbelang en ademen lijkt vanzelfsprekend. Echter gebeurt ademen door velen verkeerd, vaak omwille van stress. In Pilates leer je efficiënt, gezond en goed ademhalen, wat zal zorgen voor betere sportprestaties, een betere concentratie, stressvermindering en een rustig en toch alert gevoel.

2. Concentratie

In Pilates speelt concentratie op je eigen lichaam een belangrijke rol. Dit zorgt er ook voor dat je na de sessie je beter voelt alsook in het leven jezelf beter kan focussen wanneer nodig. Tijdens de sessie luister je naar de instructor of instructrice die met woorden zegt hoe je moet bewegen zonder voor te tonen. Er wordt gecorrigeerd en gestuurd door de instructor of instructrice door middel van aanraking of verfijnende verbale instructies. Het luisteren en niet afdwalen in gedachten is hier dus belangrijk. Deze concentratie en full focus op lichaam en geest geven je een voldaan gevoel achteraf maar zorg er ook voor dat je concentratievermogen algemeen verbetert.

3. 'Center' of Midden

In Pilates speelt ’centering’ een grote rol. Dit kan verschillende betekenissen hebben in Pilates. Ten eerste verwijst het naar het ‘zwaartepunt’ van het lichaam, van waaruit het lichaam gebalanceerd wordt in alle richtingen. Elk lichaam is anders gebouwd en het zwaartepunt ligt dus ook niet voor iedereen gelijk. Het is belangrijk om te weten dat de moeilijkheid van een oefening uitvoeren niet zozeer ligt aan het ontbreken van algemene kracht, maar vooral aan het niet gelijk verdeeld zijn van de spierkracht en lichaamsmassa. Dit is waar Pilates aan werkt. ‘Center’ verwijst ook naar onze ‘core muscles’ die een belangrijke rol spelen in het veilig uitvoeren van een beweging en sport in het algemeen. De derde betekenis van ‘Center’ kan je zien als het in balans zijn met zowel je gans lichaam als je gedachten/geest. 

4. Controle

Bij Pilates worden de oefeningen ‘in controle’ uitgevoerd. Elke beweging alsook transitie tussen de oefeningen is belangrijk en wordt met aandacht uitgevoerd. De armen en benen worden gestuurd vanuit je “Powerhouse” of “Core” en bewegen niet zomaar in allerlei richtingen. De controle van je  ganse lichaam is in elke oefening belangrijk. Bijvoorbeeld dat je bekken niet zomaar mee beweegt bij bepaald oefeningen, met de bedoeling om meer bekkenstabiliteit te creëren. Na een tweede sessie merk je al dat je je bewegingen meer gecontroleerd kan uitvoeren en ook in het dagelijks leven ga je hier door meer zelfzeker bewegen.

5. Precisie

Precisie leunt aan bij controle en concentratie. Hoe preciezer je de oefening uitvoert, hoe meer het doel van de oefening wordt bereikt, hoe efficiënter de oefening is voor de spiergroep die hier wordt getraind. Elke oefening heeft een begin en een einde en een manier waarop je naar de andere oefening over gaat. Hoe meer balans en controle je lichaam naar verloop van tijd heeft, hoe preciezer en efficiënter je de oefeningen kan uitvoeren. Het zorgt er ook voor dat je je bewegingen in het dagelijkse leven en in andere sporter bewuster en met meer sterkte en balans kan uitvoeren, wat blessures voorkomt.

6. Flow

Flow verwijst naar het overgaan van de ene beweging in de andere zonder te stoppen, het in beweging blijven, het steeds actief blijven. Zelfs als je gewoon neerligt, lig je ‘actief’. Een pilates sessie is een “flow” van de ene oefening in de andere. Na enkele sessies kan je al beter meegaan in deze flow.

Joseph Pilates

 In 10 sessions you will feel the difference,
In 20 sessions you will see the difference,
In 30 sessions you will have a whole new body.

jo-P.jpg
980x.jpg

de geschiedenis van pilates

bottom of page